Thursday, May 5, 2011

Latihan Industri

Assalamualaikum wbt semua!

Hari ni baru berkesempatan nak menulis blog setelah 2 hari hidup terkapai-kapai tanpa internet kat Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) ni.

Hari ni masuk hari ketiga ak berinternship di sini.Ye sama macam kawan-kawan ak yang lain..kami hanya goyang kaki lagi setakat ni.

"Don't expect too much la bila praktikal kat Government sektor ni" bak kata Nina Syazmin.

Ye sekarang baru ak tahu.Hmmm..macam mana nak start buat projek ni?

Day 1

Datang lapor diri pukul 8 pagi.Malangnya, pegawai yang sepatutnya menyambut ktorg cuti MC pulak dah..makanya terpaksalah tunggu ketua unit pula.ade la dalam sejam jugak.

Tepat pukul 9pg, ketua unit pentadbiran; En. Faris pun datang.Maka bersembanglah kami..sembang punya sembang rupanya die pon ada anak belajar kat UIA Kuantan ambil jurusan Matematik juge~haha what a small world!

Dan yang paling bestnya,ak kenal anak dia;Iffa Syafiqah yg berada di tahun 2 sekarang ni..dan dan nak cakap ak ni penah classmate ngan anak die.haha ye la kot2 nnt En. Faris ni jd supervisor ak ke..senang sikit nanti

So,lepas dah sembang2,we got our temporary desk.Duduk bersama2 dengan staff unit pentadbiran memang best!mereka ni peramah dan pelawak.Haaa lagi2 ade gu qlate jugok!heeeee mmg syok la kena sakat ngan die sepanjang hari pertama ni.

Tiba2..korang kena baca buku "ni" kalau nak masuk sektor kerajaan.haha tersenyum sinis ak!
nak tau buku apa?nnt ak upload gambar buku tu.



Haaa nilah bukunya!nak tergelak kot bila tengok buku ni..haha
Tengok gamba sudey


Day 2

Hari kedua ada improvement sikit je la.sikit sangat! Hari ni Kak Rusanida dah datang ofis.So,secara rasminya kami melapor diri. Lepas tu, ktorg pergi buat punch card.hoho

Kemudian kami dipisahkan mengikut unit masing2.Ak dihantar ke Sektor Sekolah Menengah,Unit Akademik.



Ni dekstop teman.zaman kuno punyo ha.skrin unik tu..adoi!


Then,kena interview sikit dengan bos kat sini..tapi kan, still tak buat kerja lagi harini.One thing yang ak suka kat sini adalah: setiap kol 8.30pg akan ada bacaan doa macam kat DQ dulu.oh ye,DQ pon under kerajaan.no wonder lah ada bacaan doa juga.Ingat kat DQ je..kat sini pon sama.

Dup dap dup dap hari ni result exam keluar.well,tak boleh nak cek sebab ketiadaan internet di rumah.So,buat tak tahu je la..

Day 3

Today,datang kerja dengan semangat akan diberi kerja.ghupanya..sama je seperti semalam.Tapi kan..hari ni En. Abu aka bos ak, die pasang ayat quran.So, tengah2 tulis post ni,dapat la iadah surah al-baqarah..mostly ramai jugak la yg suka bukak bacaan ayat quran sambil drg wat keja.Amazing kan kan kan? Pegawai kerajaan camnila yg ak suke.

Something happen waktu nak balik.tiba2 computer tak boleh nak baca cap jari ak.ok ak jd gelabah! lagi2 sejuk waktu tu so jari jadi lembap kot..kebetulan waktu tu ada Ketua Unit Pentadbiran.dia la yang tolong settlekan.sangat malu ok! sebab ak kenal anak dia.tetiba kat lif,dia cakap nak ambik gambar ak nak tunjuk kat anak die.haaa!

Terkejut giler!

Ak posing je le..haha

Ok sampai sini dulu untuk hari ni.nantikan kisah seterusnya!haha

No comments: