Thursday, September 17, 2009

Ramadhan kian melabuhkan tirainya

Hari ini 27 Ramadhan.Lagi 2 hari kita akan menyambut bulan Syawal yg penuh mulia.Bulan kemenangan bagi umat Islam.

Dalam kita menghabiskan saki-baki Ramadhan ini,masih ada lagi manusia yg masih berbuat jahat dan mengambil kesempatan!

Tadi,saya mengalami satu pengalaman yg tak akan dilupakan buat selamanya.

Lepas balik kedai dgn umi,ada sorang lelaki yg tak dikenali singgah di rumah kami.Dia kelihatan seperti dalam kesusahan.
Ya,tepat sekali.Lelaki tersebut meminta tolong kami menghulurkan sedikit duit kpd beliau sebab keretanya kehabisan minyak hitam.Kalau tak isi,nanti kereta rosak dan akan habis dalam 3-4 ribu jugak.Itu kata beliau la.tak tahu la betul ke tak.Die kata lagi,isterinya kerja kata Hospital Besar and die kerja kat Sekolah agama berdekatan dgn rumah kami.

Saya rasa hairan jugak.Kalau die ustaz kat sekolah agama tu,knp tak mintak tlg cikgu2 lain?

Lepas tu,lelaki tu cakap lg,
"Ya Allah malunya saya kak nak mintak duit dr akak..mati saya kalau saya x pulangkan duit tu kat akak petang dalam kol 4"
Ish laki ni main sumpah2 pulak..

Lalu,tanpa berfikir panjang kot,umi pun bagilah duit kepadanya..

Dipendekkan cerita,petang tu tunggu punya tunggu,hmm memang x datang pon.Dia lesap camtu je..satu je saya harapkan.Satu yg saya kesal,lelaki tu org kg kami..ore klate..nok jd gapo demo nih..

Ya Allah,lapangkanlah rezeki keluargaku..Amiin

p/s:Lain kali,kalau ada org mintak tlg,jgn mudah terpedaya.Tapi cmne kita nak pastikan yg die tu x tipu???

3 comments:

Eemah Najid said...

die ade problem len kot xdpt nak bayar balek^^...camne nk pastikan die tak tipu???ntahlaa...kte buat je kerje kte...klu die jhat, jawab sendrila..He knows...jgn sbb ragu, kte tlg xikhlas^^...hehe..xbtul ea??^^

CAHAYA MEMELIHARA said...

betul gak..umi cakap,die tolong sebab bulan puasa.tp ana mmg dah agak yg laki tu x kan dtg balik..

CAHAYA MEMELIHARA said...
This comment has been removed by the author.