Monday, July 13, 2009

"Siswa berbakti,menyemai budi"

Assalamualaikum wbt..

syukur alhamdulillah setelah seminggu akhirnya dapat juga ana mengupdate blog kesayangan ini..

sebenarnya ana mengikuti program sciencesss-BAKTISISWA yang bertempat di Penor,Kuantan.Program ini berlansung selama 4 hari bermula dari 9julai-12julai 2009.

Ini pengalaman pertama ana mengikuti program anak angkat.Sewaktu di cfs dulu,ade jugak involve dlm program ke sarawak.namun,impian menjadi angan-angan.program tersebut terpaksa dibatalkan atas sebab-sebab tertentu.

Banyak pengalaman berharga yg ana dapat dr program ini.

HARI PERTAMA


Kami tiba di Kg Ubai pada jam 1.15 tgh hari.Lepas tu,ktorg semua terus menuju ke Masjid menunaikan kewajipan kpd yg Maha Esa.jauh jugak perjalanan ke Masjid.Lebih kurang 10 minit.
Then,kembali ke Dewan Kg Ubai utk mendengar taklimat daripada Amanah Raya Berhad mengenai wasiat,harta pusaka dan sebagainya.Alhamdulillah,dapat ilmu baru!
Kemudian,tibalah masa yg dinanti-nanti oleh semua peserta.Acara penyerahan anak angkat.

Setiap keluarga mengambil hanya 2 org ank angkat.Tunggu punya tunggu..ana tak dipanggil ke depan.Ramai jugak la..kami kemudian dilelong oleh pihak pengerusi majlis..hihi
Takdir menentukan ana bersama dgn 'Ibu'.Rumah Ibu paaaaaliiiing jauh!

'depan dewan kg Ubai' je..hehe
Rupanya ada 3 family duduk kat rumah ni.Jadi,ade 6 org anak angkat dalam rumah ni!paling happening ni..hehe
Malam tu,ktorg x wat ape2 aktiviti..habiskan masa bertaaruf dgn family angkat.

HARI KEDUA

Hari ini pun banyak aktiviti dihabiskan bersama family angkat.Pada sebelah pagi,kami bersama mama pergi ke Giant utk mencari barang nak masak utk jamuan pada hari Sabtu nnt.
Pada sebelah malam pulak,ada forum di Masjid.

HARI KETIGA

Pagi ni ada sukaneka dan medical check up bagi penduduk kampung.Pagi tu ana kurang sehat sikit.Jadi,duduk bawah khemah je la melihat aksi kanak-kanak dan pelajar uia bersukaneka...
Pada waktu tengah hari,ade upacara perasmian baktisiswa yg disempurnakan oleh ADUN Inderapura.1st time dgr Y.B membaca ayat quran dalam ucapannye..
Pada sebelah malam,mak,ibu,mama dan mak cu merancang utk membuat BBQ utk kami semua.Tapi,sebelum itu,kami merancang utk pergi menziarahi atuk dan nenek k
ak fifi di pekan.
Makan durian kat sane!best sangat!
Lepas tu,berBBQ pulak kat rumah..kebetulan,ramai pulak committee kat dewan.So,mama jemput semua utk merasa ikan bakar yg dimasak oleh anak-anaknye..=D


HARI KEEMPAT

Hari ni hari terakhir ana berada di kg Ubai.Pagi ni mereka merancang utk membawa kami semua ke Panching.Mandi air terjun!sangat seronok berada di sana.Inilah kali pertama aku menjejakkan kaki ke Panching ini.Banyak gambar diambil sebagai kenangan terindah kami..


Moga-moga ukhwah yg dipupuk selama 4 hari ini akan mekar sehingga ke syurga..ameen


satu family bergambar

p/s:gambar-gambar akan dimasukkan kemudian.

No comments: