Friday, March 6, 2009

Sabar

Last Tuesday we had Calculus I class.Class start dalam pukul 11.30 pg.and kami(the presenter for that day) org pertama dtg ke class.And after bbrp minit dtg la beberapa org lg sisters and Prof Torla pun sampai juga ke class..

Since tak ramai lg yg datang,he started to give us question about sabar.Berapa bahagian sabar?
Nasib baik teringat yg pernah blaja kat cfs dlu.Ade 3 jenis sabar:
  1. Sabar hadapi musibah
  2. Sabar dalam mengerjakan amal ibadah
  3. Sabar dalam menjauhi maksiat
Sabar yg paling tinggi adalah Sabar dalam menjauhi perkara maksiat.Why?Prof Torla explain to us that dalam kehidupan,kita diberi pilihan.Jadi,untuk melawan nafsu,memerlukan kesabaran yg tinggi.Hanya orang yg mempunyai keimanan yg mantap dpt menjaga akhlaknya.Berbeza dgn sabar dalam mengerjakan amal ibadah.Hati kita merasa seronok melakukan ibadah.Justeru,sabarnya kurang kerana hati bahagia dgn amalam yg dilakukan yg bertepatan dgn syariah.

Sabar dalam menghadapi musibah pula adalah level yg palih rendah kerana setiap musibah yg menimpa kita bukan kita yg memintanya tetapi itu adalah taqdir drpd Allah.Macam mana pun kita tetap perlu menempuhi musibah itu.

That's all what i got from his lectures.not only about math but also Sabar

Teringat dengan sms dari sahabat al-amin,Nabilah Parman pasal kematian nenek ana rabu lalu:

Ujian yang datang ini akan berlalu begitu sahaja.Tapi bila anti bersabar,pahala sabar itu sangatlah besar dan akan kekal menjadi bekalan anti di akhirat kelak.Banyak2lah berdoa semoga Allah merahmati roh nenek anti...

No comments: