Thursday, January 22, 2009

Untuk manusia yg sering alpa...


Kadangkala diri ini hanyut dibuai dek hiburan dan keseronokan..

Jalan yg lurus aku simpangi..

Ingatkan aku wahai teman..

Hidup kita hanya untuk syurga firdausi..


Dalam kelas calculus yg lepas,our lecturer,Prof Torla memberi sedikit TAZKIRAH@peringatan kpd studentnya.'kami la tu'..=)

Prof:What is the meaning of TAUBAT,ISTIGHFAR and MAAF???

Kami:???

Prof:I'd search this answer for a long time and last 2 years i got the answer!

Kami:=)

Prof:TAUBAT ialah kembali kepada Allah.Kita sebenarnya hendaklah mengikuti jalan yg lurus.Tetapi,hakikat manusia akan tersimpang jua dr jln yg lurus itu..seharusnya kita kembali kpd Allah.it's not true that you say 'taubat la banyak2 kepada Allah' tetapi bertaubatlah kpd Allah.

ISTIGHFAR pula adalah berasal dari kalimah gha-fa-ra means tutup.Kita beristighfar kpd Allah sebenarnya kita mengharap Allah menutup dosa2 kita di akhirat kelak.Supaya pada waktu perhitungan,Allah menutup segala dosa yg telah kita lakukan.

MAAF pula kita mengharap supaya Allah memaafkan segala kesalah kita.Berbeza kita meminta Allah menutup dosa dan memaafkan dosa kita.Apabila Allah telah memaafkan dosa kita,secara automatik kita terus masuk syurga.


Jadi,marilah sahabat2 sekalian,banyakkan istighfar kpd Allah.Moga2 di akhirat kelak Allah menutup segala keaiban kita.Dan hayatilah solat kalian.Solatlah dgn penuh khusyu' dan tawadhu'..

Bertaubatlah kpd Allah sebelum kita menutup mata utk selamanya...


No comments: